За и против драстичните диети - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

За и против драстичните диети

Когато иска да отслабне, човек обикновено търси бързи начини, които да доведат до желаните резултати. Така често се прибягва до драстични диети, които ограничават значително приема на каквато и да е храна или пък до употреба на „магически хапчета”. И докато вероятността вторите да навредят по някакъв начин е малка, то крайните диети могат не само да създадат сериозни проблеми със здравето, но и обикновено при тях „йо-йо” ефектът е неизбежен. Затова преди да предприемете подобно ограничение, си задайте въпроса дали наистина си струва.

Какви са предимствата и недостатъците на драстичните диети?

 Предимства

 диети

Основното, но може би единствено, предимство на драстичните диети е, че с тях бързо се губят много килограми.

Възможно е да се намали теглото с между 4 и 14 килограма, при това само за няколко седмици или два-три месеца.

 

 

 

Прочетете повече: Чудноватите храни, които влияят на психиката ни

Драстичните диети са метод, към който могат да се обърнат хората с изключително наднормено тегло, които търсят начин да започнат ударно изпълнението на плана си за отслабване. Тези режими на хранене със сигурност дават бързи резултати, като някои от тях са и добър трамплин към създаването на здравословни навици и преминаването към здравословен начин на живот. Освен това има голям брой вариации, така че всеки човек да подбере тази, която смята, че би била добра за него и която би спазвал.

Недостатъци

 диети

Възможността за избор измежду толкова много видове диети обаче може да бъде и проблем. За да прецени коя би работила по-добре за него, човек трябва да е много запознат с начина, по който функционира организмът му, да съобрази ако има някакви здравословни проблеми, а и няма как да е сигурен, че няма да отключи такъв чрез диетата.

Сред някои от най-драстичните диети са онези, които ограничават храненето ни до зелева супа и грейпфрут, както и тези, известни като диета с бебешки храни.

Повечето от тях са свързани с ограничаване или пълното избягване на цели групи хранителни вещества, от които тялото има нужда. Те никога не могат да се прилагат продължително време, защото това означава да не се осигурява на организма жизненоважни за него витамини и минерали. Това рано или късно води до здравословен проблеми, като анорексия, недохранване и метаболитни проблеми, а не само до загуба на тегло.

Прочетете повече: Черният дроб: слабото място на българина

Недостигът на калории и хранителни вещества пък отслабват енергията, което повлиява на способността да се извършва активна физическа дейност като упражнения или фитнес тренировки, а както знаем, без тях тялото не е в състояние да заякне и да се оформи според търсените и желани резултати.

От друга страна може да се стигне дори и до затлъстяване. Повечето хора смятат, че след  подобна драстична диета, теглото много бързо се връща, при това често и двойно. Проблемът е, че те при тях отслабването не е свързано с промяна в начина, по който човек мисли за храна, а в ограничаването на приема ѝ, така че да се консумират по-малко калории. По тази причина, след като човек спре диетата и се върне към нормалното си хранене, теглото лесно и бързо тръгва нагоре и наистина може да се стигне до затлъстяване. Това е така нареченият „йо-йо“ ефект.

Прочетете повече: Заплахата „Йо-йо“ или как да предотвратим обратния ефект от бързото отслабване

Ако искате наистина да отслабнете, е от изключителна важност да обмислите всичките си възможности, като се поинтересувате и от здравословното хранене или намаляването на размера на порциите, вместо да избирате нещо толкова ограничаващо.

Как можем да заменим драстичните диети?

  диетиСъздаването на здравословни начини на хранене и движение е най-точното решение за напълно естествено отслабване. Това не са неща, които могат да се спазват за няколко месеца и след това да се спрат, очаквайки да не се покачи пак теглото.

Те трябва да станат част от ежедневния  живот, не само защото помагат да се поддържа форма, но и защото така се държат болестите надалеч.

 

Може да изглежда невъзможно, но дори и малки промени в начина ви на живот, ако се следват дългосрочно, могат да доведат до големи промени в теглото. Всичко, от което се нуждаете, е решителност и воля за консумиране на качествена храна при добре подбран режим.

Ако въведете в живота си хранителните навици, изброени по-долу, може никога повече да не ви се наложи да следвате диета за отслабване.

Подбирайте храната, която ще хапвате

Нещо малко, като подбирането на вашата собствена храна, може да ви помогне в  борбата с теглото. Отделете специално време за пазаруване на хранителни стоки всяка седмица и купувайте пресни продукти като зеленчуци и плодове. Съхранявайте ги в хладилник, или ако позволяват в купа на масата в хола, така че да привличат вниманието ви всеки ден и всеки път, когато пожелаете да хапнете нещо нездравословно.

Прочетете повече: Здравословните храни, от които пълнеем, когато прекалим

Никога не пропускайте хранене

Това е най-голямата грешка, която всеки, който е на диета, прави. Пропускането на хранене не е просто нездравословно, но със сигурност не води до загуба на тегло. Всъщност така дори се засилва апетитът към нездравословните храни, тъй като това води до спад на кръвната захар, което от своя страна е сигнал за мозъка, че е „гладен”. Затова трябва да се спазват всички три хранения на ден – богата закуска, умерен обяд и много лека вечеря.

Прочетете повече: Размерът на порциите: защо е важен и какъв трябва да бъде?

Не се страхувайте от леките закуски между храненията

 диети

Твърди се, че леките закуски между храненията всъщност увеличавали допълнително приема на калории и съответно спомагат за покачването на килограми. Всъщност е точно обратното, но ако се прави по правилния начин. Леката здравословна закуска поддържа нивото на кръвната захар под контрол, което не позволява човек да прегладнее и да се появи неистов апетит за храна, най-вече нездравословна. Тъмен шоколад, ядки, мюсли, семена, пресни и сушени плодове и т.н. са добър вариант за лека закуска.

Прочетете повече: Защо понякога копнеем за пържено, сладко и тесто и как да противодействаме на желанието?

Елиминирайте отвличането на вниманието, докато ядете

Изкушаващо е докато се храните да седите пред телевизора или екрана на компютъра, за да гледат любим сериал или предаване. Но това не е никак здравословно, защото може да изостри апетита ви, особено ако това, което гледате, има много рекламни паузи. Пред телевизора или екрана човек трудно става от масата и често се стига до преяждане. Вместо това се старайте да се храните с приятел или в семейна обстановка.

Търсете съвети само от специлисти по хранене

Хитовите и популярни диети, за чиито „магически” резултати доказателства дават само инфлуенсърите в социалните мрежи, често са нездравословни. Те поставят нереалистични за тялото цели, които по-скоро биха ви накарали бързо да се откажете.

Вместо това, когато предприемате каквато и да е стъпка за промяна на хранителния режим, е най-добре да се свържете със сертифициран диетолог или нутриционист, които ще ви дадат най-добрите и правилни насоки, тъй като те ще стъпват на научна основа.

Прочетете повече: Какво представлява персонализираният хранителен режим?

Здравословното отслабване е бавен и нелек процес, така че не бъдете твърде строги със себе си. Не се отказвайте от любимите си храни веднага. В началото работете върху контрола на порциите и след това бавно премахнете нездравословните храни напълно. Ако сте в състояние да направите тези малки хранителни корекции в ежедневието си, ще видите видима промяна в теглото си, а и това ще доведе до по-щастлив и по-здравословен живот без диети.

Share this article