Какво трябва да знаем за енергийните полета в човешкото тяло?

Какво трябва да знаем за енергийните полета в човешкото тяло?

Човешкото тяло се състои от пет слоя енергия. Първият е физическото тяло, което има тегло, форма и обем. То може да се усети, докосне и види, а отражението му да се съзерцава в огледалото. Около него обаче има четири други енергийни полета, които не се виждат с просто око. Те са т. нар. аура. В тях се съхраняват нашите умствени, физически, духовни и емоционални характеристики.

Какво представляват енергийните полета?

енергийни полета

Философията на чакрите, които съставляват енергийните полета (центрове) на човешкото тяло, се заражда с появата на медитацията. Медитацията е изграждащ елемент в много източни учения и религии. Сред тях са индийският хиндуизъм, китайският даоизъм, тибетският будизъм, японският езотеричен будизъм, та дори и днешни разбирания в лицето на т. нар. „ню ейдж медицина“.

Прочетете повече: Школи и течения в йогата от древността досега

Прието е, че основните чакри са 7 на брой, въпреки че според някои вярвания са 5 или 6. Те имат различни нива на вибрации, свързани са и отговарят за различни органи или състояния и се възприемат като въртящи се колела от енергия.

Ето кои са основните чакри:

Първа чакра – Муладхара

енергийни полета - Муладхара

Първата чакра е свързана с оцеляването и се намира в основата на гръбнака. Енергийно и емоционално е свързана с усещането за стабилност, благоденствие и сигурност. Повлиява върху дебелото черво, краката, гърба и репродуктивните органи.

Признаците за свръхактивност на тази чакра се изразяват в страхливост, нервност, несигурност или алчност. Когато тя е блокирана, изпитваме несигурност, зависимост, страх от изоставяне.

Втора чакра – Свадхиштхана

Втората чакра е свързана с емоцията. Повлиява най-вече върху репродуктивните органи и тънките черва. Заболявания в областта на червата, липса на креативност, проблеми с плодовитостта, липса на самочувствие и самоуважение, отчужденост и затвореност към другите хора са основните признаци за неправилна работа на втора чакра.

Прочетете повече: 10 храни, които намаляват стреса

Прекалено бързото привързване към околните, свръхчувствителност и променлив характер са показателни пък за свръхчувствителност.

Трета чакра – Манипура

енергийни полета - Манипура

Третата чакра е известна  като чакрата на слънчевия сплит и се свързва с волята. Когато е блокирана, органите панкреас, черен дроб, бъбреци, жлъчка и далак се разболяват.

Сред  другите признаци за недостатъчна активност са пасивност, нерешителност, плахост, липса на самоконтрол, а за свръхактивност – агресия, ярост, перфекционизъм или прекалена критичност към себе си или другите.

Четвърта чакра – Анахата

Четвъртата чакра е свързана с любовта и страданието, а на физическо ниво с белите дробове и сърцето. Когато човек емоционално не изживява любовта или не допуска хора да го обичат, могат да се появят болести като бронхити, пневмонии, сърдечни заболявания, от които се повлияват именно тези два органа.

Прочетете повече: 10 храни, които намаляват стреса

По тази причина проявата на задушаваща обич, желанието за съгласие с всичко, липсата на чувство за самостоятелност в една връзка от една страна или обратното са показатели съответно за свръхактивност или блокаж на тази енергия.

Пета чакра – Вишудха

енергийни полета - Вишудха

С петата чакра са свързани комуникацията и творчеството. Страхът от общуване, тревожността, изолацията и болките в гърлото са основните признаци за неправилната ѝ работа. Това повлиява главно върху гърлото и щитовидната жлеза. В последните години се наблюдава нарастващ брой на жени, страдащи от хашимото (автоимунно заболяване на щитовидната жлеза). Първопричинител за това може да е именно блокирането на тази енергия и неизговарянето на истинските мисли, чувства и нужди от страна на жените.

Свръхактивността пък се изразява в прекалена приказливост, невъзможност да се изслушват събеседници, висока критичност и др.

Шеста чакра – Аджна

Шестата чакра е свързана с възприятието и знанията, както и с органите – очи и уши, които заболяват при нейната пасивност. Признаци за това са липса на ясна мисъл, главоболие, тревожност, страх от бъдещето и привързаност към миналото, зависимост от даден авторите, проблеми със зрението и др.

Прочетете повече: Какво е паник атака и как да се справим с нея?

Липса на добра преценка и връзка с реалността и неспособност за фокусиране се свързват със свръхактивност на енергията в шестата чакра.

Седма чакра – Сахасрара

енергийни полета - Сахасрара

Седмата чакра се свързва с разбирането и информацията. Повлиява хипофизата и хипоталамуса. Ако се блокира тази чакра, страда цялото тяло, защото тези две жлези управляват всички останали. Признаците за недостиг на този вид енергия са главоболие, чувство на застой, деменция, липса на посока.

Защо е важно да поддържаме балансирана енергия?

Конвенционалната медицина лекува само тялото и органите в него, без да търси първопричината за болестта, а както физическото тяло, така и останалите енергийни полета могат да бъдат в равновесие или извън баланс. Затова специалистите, занимаващи се с енергийна медицина, смятат, че не е достатъчно да се третира само физическото тяло, когато човек се разболее. Нужно е да се работи с всички останали слоеве.

Прочетете повече: Какво е аура камера и как ни помага да бъдем балансирани?

Тук на помощ идва холистичната медицина. Много често първопричини за най-различни болести се оказват емоциите – негативните мисли и чувства, и най-често страхът. Когато той се потиска, това може да доведе до много различни болести. Преодоляването му чрез различни техники би довело до положителен обрат.

Как да се грижим за енергийните си полета?

енергийни полета – как да се грижим за енергийните си полета

Съществуват дейности, като медитацията, които са основни за прочистването на организма от негативна енергия, но има и целенасочени методи за балансиране на всяка от седемте основни чакри.

Прочетете повече: Медитация на открито: как, защо и къде?

Ето някои конкретни действия, които можете да предприемете:

  1. Ходенето боси дали по трева, или на плажа помага да се свържете отново с природата, което е обвързано с първата чакра – заземяването.
  1. Всяко потапяне в чиста вода – море, езеро, океан или извор – ще подейства благоприятно за прочистване и отваряне на втората чакра. Тя е чакрата на водата, промяната и удоволствието. Дисбалансът в нейната енергия се изразява в крайности по отношение на удоволствието – човек или му се отдава твърде много, но изпитва вина, или въобще не си го позволява. Колкото повече се ограничават удоволствията обаче, толкова чувствата на вина и срам се засилват. Затова и водата действа отмиващо. Вана с морска сол и сода за хляб е добър заместващ вариант през студените месеци.
  1. Третата чакра е мястото, където живеят волята и самоуважението, а упражненията и всякакво физическо движение, особено навън в ранни зори или вечер преди залез слънце, зареждат тази чакра.
  1. Четвъртата чакра е сърдечната чакра и когато тя е отворена, човек дава и приема любов лесно и по здравословен начин. След разочарование, тя може лесно да бъде блокирана, затова домашните любимци, които обичат безусловно,  са чудесен начин да излекувате сърцето си, да върнете вярата си в любовта и да отпуши енергията на тази чакра.

Прочетете повече: 10 лесни начина да постигнем дълголетие

  1. Петата чакра е свързана с изговарянето на истината и изразяването на истинското ви „Аз”. Пеенето, без значение дали можете или не, е добро средство за връщане на синхрона в тази енергия. Пиенето на вода също, така че не го забравяйте. Не на последно място казвайте истината.
  1. Позиционирана на челото и точно между веждите, шестата чакра или т. нар. „третото око”, е мястото, където се намира по-висшият интелект и прозрението на човек. Ежедневната медитация помага да се раздвижи тази енергия, което засилва интуицията и вътрешната мъдрост.
  1. „Короната на чакрите” – седмата чакра – може да бъде активирана и събудена най-бързо и лесно чрез енергията на слънцето, затова излагането на слънчева светлина винаги е добро дошло. Масаж на скалпа, йога и медитация са другите сигурни начини, които ще върнат синхрона на тази енергия.

Прочетете повече: Сила, здраве и балансирам ум с енергия от слънцето

Share this article