Как да правим йога на морето - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Как да правим йога на морето

Редица проучвания доказват, че времето, прекарано около морето, има много ползи за човека – то успокоява, намалява стреса, отпуска съзнанието и ни прави по-креативни, подобрява дишането, освежава кожата и ред други. Силата на морето е толкова голяма, че положителните промени настъпват дори само да доближим солената вода. Всичко това може да бъде подсилено и от практикуването на йога, чийто ефект върху организма, а и душата, се увеличава значително, когато се изпълнява в близост до морските вълни.

Защо да правим йога на морето?

 йогаЕдна от най-очевидните причини, поради която плажната йога е предпочитана пред практикуването й у дома или в студио, е заради пейзажа.

Красотата на пясъка и спокойствието на морето създават обстановка, която допринася за едно незабравимо йога изживяване.

Прочетете повече: Школи и течения в йогата от древността досега

Неравната повърхност на пясъка позволява да се разтегнат и заздравят вторични групи мускули като прасците, задните бедра, трицепсите, рамената, страничните мускули на корема и други, които остават пасивни при изпълнение на позите на равен под.

Наред с това директната слънчева светлина стимулира синтеза на витамин D, чиито ползи за здравето са всеизвестни, а соленият чист морски въздух прочиства белите дробове, успокоява нервите и действа като естествен овлажнител за кожата.

Какви са ползите от йогата на морето?

йогаПодсилва имунната система

Морският въздух подпомага изграждането на силна имунна система. По тази причина се смята, че плажната йога може да я подсили още повече чрез различни асани и дихателните техники като Капалабхати, например, които работят най-вече върху тимусната жлеза. Именно тя стимулира производството на имунни клетки.

Облекчава симптомите на мигрена

Изследвания показват, че хора с остра и болезнена мигрена усещат значително облекчаване на симптомите след 3 месеца практикуване на йога. Мигрената може да се дължи на комбинация от стрес и неправилна стойка. Лошата стойка създава напрежение в горната част на гърба, врата и раменете, което често става причина за болезненото състояние.

Плажната йога е страхотен начин за хората с мигрена да се почувстват по-добре, защото, както стана ясно, когато се практикува върху пясък, се натоварват вторичните мускули, които контролират начина, по който стоите и седите.

Прочетете повече: Как йогата може да излекува физическите (и духовните) ни рани?

Подобрява настроението

Полезните за организма отрицателни йони, с които е наситен морският въздух, са кислородни атоми с отрицателно заредени електрони. Те помагат на тялото да абсорбира кислорода по-лесно, стимулират и подобряват метаболизма и се смята, че повишават нивата на серотонин  – хормона, отговорен за чувството на щастие. Заедно с това дълбокото вдишване на свеж морски въздух по време на йога почиства белите дробове и повишава енергията.

Кога да я правим?

йога

Хората, които не обичат ранното ставане, ще останат разочаровани, защото най-доброто време за плажна йога е рано сутринта при изгрев слънце.

За една от причините повечето от вас вероятно се досещат – това е, че сутрин морският въздух е с по-голяма наситеност на натриев хлорид, йод, фосфор и магнезий. Тези минерали имат активно участие в обновяването на клетките и възстановяването на организма.

Прочетете повече: Йогийско дишане срещу стрес и депресия

Наред с това обаче, според различни проучвания звукът на вълните има способността да променя вълновите модели в мозъка, което всъщност е и причината да се чувстваме по-спокойни. А сутрешната тишина и спокойствие, които допринасят за това, са непостижими през която и да е друга част от деня.

Сред останалите предимства на сутрешната йога са, че самите пози помагат за отваряне на всички чакри в човешкото тяло и събуждане на сетивата.

Какви пози да практикуваме?

Ограничения в позите, които могат да бъдат изпълнявани на плажа, няма. Това зависи от нивото на напредналост. За да се използват в максимална степен предимствата на морския бриз обаче, често преобладават тези, с по-голям акцент върху дишането.

Препоръчваме ви да практикувате именно тях:

Поза „Герой”

Поза „Герой” е много добра за съсредоточаване и успокояване на ума. При нея човек се отпуска, наслаждавайки се на успокояващите звуци около него. При изпълнението ѝ се разтяга долната част на тялото, но тъй като изисква седене на колене, това създава неудобство за някои хора. Затова тя е една от предпочитаните за практикуване на плажа, тъй като меката повърхност премахва дискомфорта.

Прочетете повече: Йога по време на бременност: защо е не само позволена, но и полезна

Седнете на земята със свити назад колене, но не сядайте върху ходилата си. Нека вътрешната част на прасците да опира бедрата. Поставете дланите си върху бедрата и изправете гърба. Затворете очи. В началото вдишвайте и издишвайте дълбоко. Насладете се на финия, но мощен звук на вълните, и усещането, че соленият вятър гали бузите ви.

 

Поза „Океанско дишане”

йога

 Това е много лесна и приятна за изпълнение поза. Основен елемент при нея е т. нар. „Ujjayi“ дишане, наричано още „океанско дишане”, откъдето идва и името на позата. Това е диафрагмено дишане.

Достатъчно е да седнете удобно на земята и да затворете очи. Съсредоточете се върху звука на вълните и синхронизирайте вдишванията и издишванията с приливите и отливите.

Това ще ви накара да се почувствате свързани с водата по начин, несравним с нищо друго.

Докато се отпускате, ще усетите и всички ефекти на морския въздух, за които вече стана дума.

Поза „Труп”

йогаВъпреки страховитото си наименование, тази поза позволява човек напълно да се потопи в успокояващите звуци на морето.

Легнете по гръб, с леко разтворени настрани крака и ръце. Затворете очи и се освободете от всяко едно напрежение, което може да усещате. Оставете шума на водата да изчистите от ума ви всички мисли и се насладете на настоящия момент, освободен от притеснения за това какво може да ви очаква утре.

Прочетете повече: 10 съвета за успешна медитация

Дишайте дълбоко през носа, като задържате за момент преди да издишате. След това издишайте бавно през устата. Тази поза допринася за успокояване на мозъка и спомага за облекчаване на стреса и леката депресия, намалява главоболието, умората и безсънието, помага за понижаване на кръвното налягане.

Поза „Войн II”

йога

 Разтворете краката си настрани, на около метър разстояние един от друг. Повдигнете ръцете си успоредно на пода и длани, сочещи надолу. Поемете си въздух и бавно започнете да сгъвате едно от колената. Ходилото на този крак завъртете навън. Другият крак остава изпънат.

Прочетете повече: Най-сложните йога упражнения. Ще успеете ли да ги изпълните?

Важно е цялото тяло да остане балансирано, без да се усеща напрежение в бедрата. Задръжте в тази поза, докато можете. През това време дишайте дълбоко и се наслаждавайте на красивата морска гледка около вас.Тази поза повишава тонуса, стимулира коремните органи, разтяга краката и глезените и др.

Поза „Куче, гледащо надолу”

йога

Това е една от най-разпространените пози в йогата, която разтяга прасците, раменете и гръбначния стълб, като същевременно заздравява ръцете, раменете и краката. Потокът на кръв към мозъка успокоява нервната система и ви помага да се чувствате по-енергизирани. Усещането се подсилва, когато гледате вълните, докато изпълнявате позата.

За целта се обърнете с гръб към морето. Застанете нa ĸoлeнe и pъцe нa земята. Koлeнaтa тpябвa дa ca тoчнo пoд бeдpaтa, a pъцeтe – лeĸo пo-нaпpeд oт paмeнeтe, поставени на земята с рaзтвopeни длaни. Издишайте и повдигнете ĸoлeнaтa. Разделете тялото мислено на две половини – горна и долна, сливащи се в областта на таза.

На този принцип образувайте с тялото обърната буква V, така че двете рамена (горната и долната част на тялото) да са с абсолютно еднаква дължина. Това означава, че гръбнакът трябва да е с наклон назад, а краката – напред, като дланите и ходилата са плътно долепени до земята.

Изпитайте и вие едно различно преживяване това лято. Подарете си необикновена лятна почивка с едноседмичен йога ритрийт на брега на морето с Pulse Health Center.

Прочетете повече: Какво е йога ритрийт и защо може да се превърне в изживяването на живота ни?

 

Share this article